Preturile pentru cumparare, dar si pentru inchiriere a unui imobil, mentin un trend ascendent in 2017, potrivit unei analize realizate de brokerii nostri
Pana la finalul anului 2017 preturile pentru casele si apartamentele din zonele urbane din Romania vor creste cu aproximativ 10%. In anul 2016 pretul mediu de vanzare pentru un apartament din zona urbana a fost de 1.150 euro/mp. O evolutie ascendenta si asemanatoare este asteptata si in piata chiriilor la apartamentele din zonele urbane, unde pana la finele lui 2017 estimam o crestere a pretului pe mp cu aproximativ 8 – 10% in plus fata de pretul mediu din 2016 ce se afla la 550 euro/mp.
Care sunt motivele cresterii preturilor?
Atat programele guvernamentale, implicit programul Prima Casa și conditiile facile de creditare ale bancilor atrag un numar mare de clienti aflati la prima tranzactie imobiliara. Ca o urmare fireasca, odata cu cererea ridicata din piata imobiliara a crescut si valoarea ofertelor.
Romania in trend ascendent cu restul Europei
In momentul de fata, situatia din Romania este asemanatoare cu cea a mai multor state din Europa, cresterile preturilor pe segmentul de apartamente in zona urbană fiind tot in jurul procentului de 10%.
Ce cresteri au fost inregistate in 2017 in Bucuresti
Conform unei analize imobiliare.ro, in Capitala, pretentiile vanzatorilor la segmentul de apartamente s-au majorat cu 2,2% pe parcursul lunii Aprilie (de la 1.175 la 1.201 euro pe mp util) și cu 7,1% in ultimul an (de la 1.121 de euro pe mp util). Locuintele din blocurile vechi s-au scumpit cu 1,6% luna trecuta (de la 1.112 la 1.130 de euro pe mp util), iar cele noi au consemnat un avans mai semnificativ, de 2,5% (de la 1.225 la 1.256 de euro pe mp util).
La ce sa ne asteptam
Asistam la o piata imobiliara activa, in care pe anumite segmente, cererea clientilor intrece ofertele disponibile la vanzare. Un bun exemplu sunt noile constructii rezidentiale care au ajuns sa se vanda cu succes din stadiul de proiect.
La categoria locuinte vechi situatia este usor diferita, in sensul ca, diferenta de cerere este data de anul de constructie al imobilului; clientii preferand ca achizitie un apartament intr-un bloc construit dupa cutremurul din anul 1977.
In concluzie, pentru cine are in vedere sa achizitioneze o locuinta, sa se astepte la o piata efervescenta cu trend crescator al preturilor*.
*Pentru mai multe detalii despre piata imobiliara sau achizitionarea unui imobil va stam la dispozitie.
Utile informatiile, insa din postura de cumparator nu ne avantajeza aceste cresteri.