In aceste momente nu sunt putini cei care se intreaba ce se va intampla in piata imobiliara in vreme de pandemie, Covid 19. Oamenii ce aveau planuri sa se mute intr-o casa mai mare pentru confortul familiei, ori altii ce planificau sa investeasca in imobiliare pentru un venit pasiv, cu totii se intreaba daca isi pot continua aceste planuri.
Toata lumea se asteapta la o criza imobiliara
Se discuta foarte mult in aceasta perioada despre o criza in piata imobiliara, dar despre stabilizarea sau scaderea preturilor putem vorbi peste minim 6 luni; intrucat avem nevoie de date concrete de analiza. Stim din criza financiara anterioara ,din 2008, ca preturile nu scad de la o saptamana la alta si ca efectele se vor resimti in decurs de luni de zile.
Prezenta criza resimtita la nivel national si international
Putem afirma ca momentan suntem intr-o criza a mobilitatii, criza ce se resimte in majoritatea domeniilor de lucru. Ne confruntam de fapt, cu starea de urgența pe plan national, impusa de autoritati in contextul raspandiri noului Coronavirus – Covid 19, care limiteaza deplasarile persoanelor, de altfel cu impact direct asupra activitatii din domeniul imobiliar. Oamenii prefera sa amane deplasarile in scopul vizionarii de imobile si sa urmareasca in continuare piata imobiliara online si in siguranta, de acasa.
Faptul ca multe domenii de lucru au fost obligate sa isi opreasca activitatea, atat la nivel national cat si international, in viitor, putem trage concluzia unei crize iminente.
Interesant este faptul ca actuala criza, privita la nivel mondial, nu poate fi comparata cu cele din ultimii 20 de ani sa zicem, ci mai degraba ne duce cu gandul la marile crize economice ale istoriei. Ramanem la nivelul unor probabilitati sau scenarii posibile, desigur, dat fiind faptul ca nu ne-am mai confruntat cu un asemenea model de criza.
Schimbari in vreme de pandemie
Sa privim acum si la posibile schimbari in piata imobiliara in vreme de pandemie, Covid 19:
Daca pana acum pe segmentul rezidential vanzare/inchiriere, cererea predominanta era de apartamente la bloc, in viitorul apropiat vom observa o crestere a cererii de case pe pamant; asta dintr-un motiv evident, mai mult spatiu locativ si prezenta unui teren ori gradina, in proprietate.
Un alt segment al imobiliarelor, unde cel mai probabil vom vedea schimbari, va fi cel al inchirierii spatiilor de birou. Se vor inlocui spatiile de birou mari cu unele mai mici, tendinta fiind de diminuare a numarului de angajati prezenti la birouri, acestia avand posibilitatea de a lucra eficient si de acasa.
Putem enumera cateva exemple de schimbari in perioada Martie-Aprilie 2020: numarul de proprietati aparute in piata este mai mic, cererea clientilor a scazut substantial, proprietari care in anumite cazuri, au scazut pretul de chirie al actualilor chiriasi.
Ce ne va aduce piata imobiliara in 2020?
Un lucru este cert in privinta pietei imobiliare in 2020 si anume ca vom fi martorii unor schimbari notabile in tendinta de consum a clientilor. Vor fi nevoi diferite, cereri diferite, situatii diferite.
Pana data viitoare, ramaneti sanatosi si in siguranta. Pe curand.
Surse inspiratie articol:
Ziarul Financiar, Clubul Profesionistilor In Imobiliare,
Webinar cu Eusebiu Burcas (analist financiar)
Foto: anuntul.ro
Comentarii (0)